Крушевац Слободиште

58. Жупска берба у Александровцу

58. Жупска берба у Александровцу

18. септембра 2023.

Испред Града Крушевца, у суботу су Јасмина Палуровић, градоначелник Града Крушевца и  Предраг Вукићевић, председник Скупштине града Крушевца посетили Александровац и присуствовали традиционалној манифестацији – 58. Жупској берби.

      Пријема за госте, амбасадора Словачке, представнике градова побратима, и других градова и општина, организовао је председник Општине Александровац, др Мирко Михајловић у просторијама Скупштине општине Александровац.

Обраћајући се гостима, председник Општине Александровац је рекао: „Упркос неповољним временским условима задовољни смо родом грожђа, сваке године повећава се број произвођача и површина под виноградима а са доласком новог менаџмента очекујемо да ВИНО ЖУПА  Александровац поново постане лидер по производњи у нашем крају“.

У току дана је по програму манифестације одржан Међународни фестивал фолклора  на Винском тргу.

Отворена је и изложба у сарадњи  Амбасаде Републике Словачке и Завичајног музеја Жупе   „Жупски мотиви у наиви“ и „Моја Словачка прича“, у Дому културе Милосав Буца Мирковић.

      Такође, гости су обишли Винску улицу и фонтану вина, као  и Пољопривредну изложбу.

За посетиоце су у центру града, у вечерњим сатима, организовани концерти, као и многобројни културни и забавни садржаји.

Жупску бербу су посетили и наша народна посланица Невена Ђурић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, начелник школске управе Зоран Асковић, као и директори предузећа и установа.


Scroll Skip to content