Kruševac centar

Победник Такмичења села – МЗ Крвавица

Победник Такмичења села – МЗ Крвавица

8. јула 2024.

На Багдали је одржано завршно вече Такмичења села града Крушевца које се као најстарија културно – образовна манифестација одржава по 51.пут. Покровитељ је Град Крушевац, а организатор Културни центар.

Како је истакла директор КЦ Виолета Капларевић, ове године учешће је узела 21 месна заједница са око 50 села. Петочлани жири обилазио их је од априла до половине јуна, пратећи њихов рад и достигнућа, а оцењивао их је у 5 области. Пољопривреда, инфраструктура и изградња села, образовање и васпитање, култура и екологија.

Завршно вече отворио је градоначелник Иван Манојловић уз речи захвалности српском сељаку „који је најзаслужнији за земљу коју данас имамо. Зато је наша одговорност да кроз памћење традиције, песама и игара сачувамо наше корене. То је наша обавеза и дужност. А управо ова КУД која ћемо вечерас имати прилику да видимо најбољи су чувари и промотери српске традиционалне и националне културе, аутентичног духа и широке лепезе музичко – сценског извођења, укорењених од памтивека у српском народу.“

Градоначелник је додао да су ове године опредељена већа средства, како за награђене, тако и за реализацију саме манифестације.

На самом почетку вечери, приказан је ревијални део програма, након чега су додељене награде.

Прво место у свеукупном пласману припало је МЗ Крвавица, другопласирана је МЗ Ломница, а трећепласиран Глободер. Награде су доделили градоначелник Иван Манојловић, директор крушевачког Културног центра Виолета Капларевић и помоћник градоначелника за друштвене делатности Снежана Алексић.

На Окружној смотри Такмичења села, Град Крушевац представљаће првопласирана МЗ – Крвавица.


Scroll Skip to content