Kruševac centar

Дан државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије

15. фебруара 2024.

Поводом Дана државности Републике Србије, данас су градоначелник Иван Манојловић и председник Скупштине града Драгана Баришић положили венац на Споменик косовским јунацима, а присуствовали су и представници јавног и политичког живота Града Крушевца.

Венце су положили и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, делегацијe војске, полиције, Резервних војних старешина, СУБНОР-а, Ратних војних инвалида, Удружења „Бојево братство“, Удружења за неговање слободарских традиција, Удружења војних пензионера, Удружења пензионера „Цар Лазар“, Кола српских сестара, политичких странака и других слободарских организација.

Дан државности Републике Србије обележава се у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је на верски празник Сретење, под вођством Карађорђа, у Орашцу, почео Први српски устанак, борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима. На исти дан 1835. године, на великој Народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије познат као „Сретењски устав“, који је означио и почетак савремене српске државности.

Сретење је за  Дан државности Републике Србије проглашено 10. јула 2001. године.


Scroll Skip to content