Крушевац Слободиште

11 година рада СЛОБОДНЕ ЗОНЕ Крушевац

11 година рада СЛОБОДНЕ ЗОНЕ Крушевац

16. септембра 2023.

У петак, 15. септембра, Јасмина Палуровић, градоначелник Града Крушевца, примила је представнике Слободних зона из Србије, поводом обележавања 11 година  рада и успешног постојања Слободне зоне Крушевац. Прошле године, домаћин је била Суботица.

У Србији тренутно послују 14 Слободних зона и то у: Пироту, Суботици, Зрењанину, Новом Саду, ФАС СЗ Крагујевац, СЗ Шумадија (Крагујевац), затим у Шапцу, Ужицу, Смедереву, Свилајнцу, Апатину, Врању, Прибоју, Београду и Крушевцу.

Слободне зоне означавају територију са посебним логистичким погодностима и финансијским олакшицама које једна држава даје, најчешће, страним инвеститорима, углавном кроз омогућавање увоза стране робе без плаћања царине и других дажбина, пореза и такси, уз низ других бенефиција.

Градоначелница је на пријему нагласила: „Успешна сарадња Слободне зоне Крушевац са Градском управом Крушевац и реализација заједничких активности су  веома важан сегмент у функционисању привредника, а посебно оних који извозе робу на инострано тржиште јер имају одређене олакшице и бенефите“. Рекла је и да Град Крушевац пружа повољно пословно окружење за све потенцијалне инвеститоре из земље и иностранства.

Важно је нагласити да се бележи осетан пораст иностраних фирми које послују кроз Слободне царинске зоне широм Србије.

Пре доласка на пријем код градоначелнице, гости су присуствовали Скупштини Слободних.

Предвиђен је и обилазак културно историјских знаменитости града, колибрима (електричним аутобусима), као и посета Јастрепцу.

На пријему су поред градоначелнице Јасмине Палуровић присуствовали и председник Скупштине Града Крушевца Предраг Вукићевић, народна посланица Невена Ђурић, директор Привредне коморе Маја Марковић, управник царинарнице Крушевца Душан Марковић, директор Јавног предузећа за урбанизам и пројектовање Милош Јовић и главни градски урбаниста Војкан Тутулић.


Scroll Skip to content