Kruševac Slobodište

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović u Kruševcu

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović u Kruševcu

23. decembra 2021.

Zbog epidemiološke situacije, tek nakon dve godine, održana je sednica Veća Saveza sindikata za više opština, koje osim Kruševca, obuhvata i Ćićevac, Brus i Varvarin. Na današnjem sastanku održanom u Kruševcu učestvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, a prisustvovala je i gradonačelnik Jasmina Palurović, kao i predsednik Samostalnog sindikata radnika Gradske uprave Kruševac Dalibor Rakić. Na dnevnom redu bila je rekapitulacija aktivnosti u protekloj godini u sindikalnim organizacijama u svim granama, sa posebnim osvrtom na status zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama.

 

 

Predsedniku samostalnog sindikata Srbije dobrodošlicu je poželela gradonačelnik Jasmina Palurović,koja je tom prilikom istakla saradnju poslovodstva i sindikata kao ključ uspešnih pregovora za poboljšanje materijalnog statusa i ostalih  prava zaposlenih. Takođe, rukovodstvo grada ima otvorena vrata ukoliko je to potrebno, za svaki dijalog i uključenje u razgovore iz okvira svoje nadležnosti.

Ljubisav Orbović je rekao da je godina koja je na izmaku, bila kao i prethodna, veoma teška za privredu. Cena rada u javnim preduzećima je dogovorena, ali se nada da će putem pregovora, sindikalci moći izdejstvovati i povećanje. Minimalna mesečna zarada je trenutno oko 35 000 dinara, što ne pokriva u dovoljnoj meri sve životne troškove. U poslednjih nekoliko meseci primetan je i rast inflacije, što svakako obara realnu vrednost mimimalne zarade.

Kada su poslednji put vršeni pregovori na nivou države, računale su se cene iz aprila i maja. U slučaju eventualnih poremećaja, zakon predviđa mogućnost da se pregovori u skladu sa situacijom obnove, što Orbović i očekuje naredne godine.

Predsednik sindikalnog saveza za više opština sa sedištem u Kruševcu,  Saša Nešić naglasio je da epidemiološka situacija tokom ove dve godine nije ključno uticala na kruševačku privredu, koja se relativno brzo konsolidovala, sa jednom uzlaznom linijom u budućnosti.

Dodao je da je danas, osim o zaradama, razgovarano i o isplati toplog obroka i prevoza, čime će se takođe ozbiljnije pozabaviti sindikat u narednom periodu.

 Scroll Skip to content