Kruševac Porta

Председник СССС Љубисав Орбовић у Крушевцу

Председник СССС Љубисав Орбовић у Крушевцу

23. децембра 2021.

Због епидемиолошке ситуације, тек након две године, одржана је седница Већа Савеза синдиката за више општина, које осим Крушевца, обухвата и Ћићевац, Брус и Варварин. На данашњем састанку одржаном у Крушевцу учествовао је и Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, а присуствовала је и градоначелник Јасмина Палуровић, као и председник Самосталног синдиката радника Градске управе Крушевац Далибор Ракић. На дневном реду била је рекапитулација активности у протеклој години у синдикалним организацијама у свим гранама, са посебним освртом на статус запослених у јавним предузећима и установама.

 

 

Председнику самосталног синдиката Србије добродошлицу је пожелела градоначелник Јасмина Палуровић,која је том приликом истакла сарадњу пословодства и синдиката као кључ успешних преговора за побољшање материјалног статуса и осталих  права запослених. Такође, руководство града има отворена врата уколико је то потребно, за сваки дијалог и укључење у разговоре из оквира своје надлежности.

Љубисав Орбовић је рекао да је година која је на измаку, била као и претходна, веома тешка за привреду. Цена рада у јавним предузећима је договорена, али се нада да ће путем преговора, синдикалци моћи издејствовати и повећање. Минимална месечна зарада је тренутно око 35 000 динара, што не покрива у довољној мери све животне трошкове. У последњих неколико месеци приметан је и раст инфлације, што свакако обара реалну вредност мимималне зараде.

Када су последњи пут вршени преговори на нивоу државе, рачунале су се цене из априла и маја. У случају евентуалних поремећаја, закон предвиђа могућност да се преговори у складу са ситуацијом обнове, што Орбовић и очекује наредне године.

Председник синдикалног савеза за више општина са седиштем у Крушевцу,  Саша Нешић нагласио је да епидемиолошка ситуација током ове две године није кључно утицала на крушевачку привреду, која се релативно брзо консолидовала, са једном узлазном линијом у будућности.

Додао је да је данас, осим о зарадама, разговарано и о исплати топлог оброка и превоза, чиме ће се такође озбиљније позабавити синдикат у наредном периоду.

 Scroll Skip to content